Over vriendschap; hoe houd je de band sterk?

Een band blijft sterk als ieder hem aan een kant vastpakt

Ik heb een hele sterke band met haar. Wanneer zeg je dit? En over wie? Wat houdt dat eigenlijk in, een sterke band? Dat je lief en leed met elkaar deelt? Een band blijft strak en sterk als je er allebei een beetje aan trekt. Ieder aan zijn eigen kant. Als je dat niet doet dan hangt hij slap. Een goede band lijkt spanning nodig te hebben om sterk en strak te blijven.

Tegenpolen

Geluk en verdriet, zijn beide heftige emoties, en ook tegenstrijdige emoties. Daar kun je elkaar in vinden. Hetzelfde heftige gevoel, dat elk een andere uitdrukking geeft. Het ene gevoel levert een lach op, het andere gevoel een traan. Als jouw goede vriendin een gelukkig moment beleeft, mag jij haar dan meenemen in het verdriet van jouw situatie? Die door de situatie van haar weer heftig door jouw beleefd wordt?

Situatie

Stel: jouw vriendin heeft net een kindje gekregen. Jij wil ook graag een kindje, maar je weet dat je nooit moeder zal worden. En dat weet zij ook. Hoe mooi is het dan om dit moment met elkaar te delen. Als het gevoel van beiden heel diep is. Ontkennen is niet nodig, je weet toch hoe de ander zich voelt. Dat de een heel gelukkig is en de ander heel verdrietig. Eromheen draaien en het niet benoemen, zorgt ervoor dat je dit moment niet echt met elkaar kunt beleven. Deze twee sterke emoties, kun je met elkaar delen, door het open te gooien en bespreekbaar te maken. Hoe moeilijk ook. Maar door het niet te doen, doe je jezelf en de ander te kort.

Wat is jouw situatie?

Jij zal ook wel eens voor zo n situatie staan. Waarin een goede vriendin een tegengestelde emotie heeft dan jijzelf. En als je elkaar goed kent, weet je beiden dat het zo is. Als je dit niet bespreekbaar maakt, ben je ver van elkaar verwijdert op het meest bijzondere of moeilijke moment voor jezelf. Vertel wat het met jou doet, deze situatie, en lach en huil samen, en draai er niet omheen. Je staat ieder aan het einde van de band, je trekt eraan, en bent meer verbonden dan ooit.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!