Referentiekader
Ik hoor mensen om mij heen wel eens zeggen: zij begrijpt mij tenminste. Of: zij weet wat ik doormaak. Wat ik mij dan direct afvraag is: wat maakt dat je het gevoel krijgt dat iemand jou begrijpt. En kan dat wel, iemand volledig begrijpen? We hebben allemaal een eigen referentiekader. Dit referentiekader hebben we gedurende ons leven opgebouwd uit de situaties die we hebben meegemaakt. Deze situatie hebben we ook nog op onze eigen persoonlijke manier geïnterpreteerd. Theoretisch gezien lijkt het mij bijna onmogelijk dat zowel de situatie als de interpretatie van deze situatie identiek kan zijn aan dat van een ander.
Begrijpen
Hoe kan je dan toch iemand het gevoel geven dat je hem begrijpt? En hoe kun jij ervoor zorgen dat je een goed beeld krijgt van de situatie waarin de ander zich bevindt. Want het hebben van een referentiekader is leuk en nuttig om op een snelle manier de wereld om ons heen te begrijpen op basis van voorgaande ervaringen, maar om iemand echt te begrijpen zit het ons toch danig in de weg. Ons referentiekader brengt ons steeds weer naar onze eigen emoties en ervaringen in vergelijkbare situaties en daar heb je helemaal niets aan als je de emoties en de belevingswereld van de ander wilt begrijpen. Om uit de greep van jouw eigen referentiekader te komen, kun je vragen stellen. We kennen allemaal de open vragen die we kunnen stellen. Open vragen zijn vragen die beginnen met wie, wat, waar , wanneer, waarom, welke en hoe.
Verdiepende vragen
Maar met verdiepende vragen kruip je in de gedachtewereld van de ander. En als je weet hoe de ander denkt, kun je hem ook beter begrijpen. Je zou bijvoorbeeld een van de volgende vragen eens kunnen stellen:
• Wat bedoel je met….
• Hoe heb je dat ervaren….
• Wanneer nam je de beslissing om…..
• Hoe kom je aan die indruk?
• Hoe kun je het voorkomen?
• Wat geeft jou het gevoel dat….
• Waarom denk je dat?
Vragen stellen brengt je dichter bij elkaar. Soms denk je dat je het antwoord al weet op bepaalde vragen. Als je ze toch stelt aan de ander , kan het antwoord je nog wel eens verbazen en je zo dichter brengen bij het begrip voor de ander.