5 Belangrijke stappen die vriendschappen verdiepen

Wanneer ben je een goede vriend of vriendin?

Moet je luisteren, of juist confronteren, goede tips geven of met humor reageren? Je wilt graag een steun zijn voor je vrienden en vaak uit die steun zich in goede raad.

Maar zit jou vriend in nood daar nu echt op te wachten? Je herkent het misschien wel, een goede vriend of vriendin van jou weet zich geen raad met een bepaalde situatie en belt jou. Je luistert naar het verhaal en voelt de drang om jouw vriend te helpen. Je hebt het idee dat je het probleem dat hij schets voor hem moet oplossen, dus kom je met goedbedoeld advies. Als je dan jouw goede advies geeft blijkt vaak dat dit al is uitgeprobeerd. Je draagt misschien nog wat zelfhulpboeken aan en links waarin soortgelijke situaties worden besproken. En jouw vriend(in)? Die komt er nog steeds niet uit. Want er is altijd wel iets aan de eigen situatie dat anders is. En stiekem is er een stemmetje van binnen dat zegt:” Ik wil niet op deze manier geholpen worden! Ik wil gewoon dat er iemand luistert naar mij. Ik weet wel wat goed voor mij is, maar ik kom er nu even niet bij”. Als vriend(in) probeer je alles tegelijk te geven. Ik ben er van overtuigd dat dat niet kan. Je kunt niet altijd geven wat de ander nodig heeft. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Je kunt wel samen onderzoeken WAT iemand nodig heeft. En dan op zoek gaan naar de juiste persoon, de juiste link of dat goede zelfhulpboek.

De vijf belangrijke stappen die je kunt nemen zijn:

  • Ga in gesprek met je vriend of vriendin
  • Stel open vragen (die beginnen met wie, wat, waar wanneer, hoe, welke) net zolang tot jij en jouw vriend(in) de situatie helder hebben
  • Luister zonder oordeel naar het verhaal
  • Vraag wat de ander nodig heeft om zich beter te voelen
  • Bepaal samen wie of wat hem daarbij kan helpen

Als goede vriend of vriendin hoef je geen superman te zijn. Je kunt een stukje meelopen door de ongeordende gedachten van jouw vriend. Door de vijf stappen te volgen, help je de ander zijn gedachten te ordenen. En dat is vaak al voldoende om de ander zelf tot een oplossing te laten komen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!